Compania care vrea să transforme gunoiul spațial în stații spațiale

de: Ozana Mazilu
14 11. 2020
gunoi spatial

Chiar dacă SpaceX funcționează pentru a face rachete reutilizabile, lansările spațiale lasă încă bucăți de gunoi pe orbită. Cum poate fi refolosit gunoiul spațial?

Pentru a folosi toate acele resturi deseori periculoase, Wired are noi detalii despre o companie numită Nanoracks, care are un plan de a colecta gunoiul spațial și de a-l transforma în noi stații spațiale și habitate – cu toate producțiile realizate pe orbită.

CEO-ul Nanoracks, Jeffrey Manber, este deosebit de interesat de obiectele spațiale abandonate, deoarece au multe dintre caracteristicile care ar face o stație spațială sigură și de succes, potrivit Wired.

Dar acest nivel de fabricație și renovare nu a fost realizat niciodată pe orbită. Deci, ca o dovadă a misiunii conceptului, un robot Nanoracks va face o plimbare pe o rotație SpaceX în luna mai, unde va practica forarea prin același metal care alcătuiește rezervoarele de combustibil pentru rachete într-o cameră închisă – prima dată, raportează Wired, când metalul va fi tăiat în vidul spațiului.

„NASA a analizat de mai multe ori ideea recondiționării rezervoarelor de combustibil”, a declarat Manber pentru Wired. „Dar a fost întotdeauna abandonată, de obicei pentru că tehnologia nu era încă la acel nivel avansat”.

Dacă planul său funcționează, Manber spune că el crede că “mesajele legate de curățarea deșeurilor spațiale se vor îndepărta de la un imperativ științific sumbru spre a fi o mină de aur proverbială”. „Când mă uit cu 15 sau 20 de ani înainte, vor exista misiuni de cercetare care caută lucruri bune de salvat”, a spus el pentru Wired. „Veți avea prospectori care caută piese și le vor folosi pentru asamblarea în spațiu. Va fi una dintre marile piețe ale viitorului”.

Gunoiul spațial, o problemă reală

Acum trei ani, mai mulți oameni de știință s-au strâns în Germania pentru a participa la o conferință care a acoperit un aspect mai puțin luat în seamă al spațiului. Gunoiul spațial. Acesta are potențialul de a deveni o problemă serioasă atât pentru Pământ, cât și pentru sateliții care orbitează planeta. Trebuia găsită o soluție prin care acesta să fie adunat și distrus.

Sunt peste o sută de milioane de gunoaie care plutesc în derivă pe orbita Pământului, dintre care cel puțin 29.000 sunt suficient de mari pentru a cauza avarii serioase. Norul de gunoi este format din sateliți dezafectați și echipament abandonat în urma misiunilor spațiale. Au existat de-a lungul timpului mai multe propuneri de-a scăpa de el, cea mai bună fiind cea care a venit din partea Agenției Spațiale Europene (ESA), în urmă cu trei ani.